Історія кальяну у світовій культурі: освітній огляд

Атмосферу ароматного диму та відчуття розслаблення від куріння кальяну оцінили люди з різних куточків світу. Кальянна індустрія набирає обертів та постійно розвивається. Перші кальяни з’явилися декілька століть тому, їх історія цікава, існує декілька версій походження. Кожна з країн пишається можливістю здійснити такий винахід. Факти про особливості куріння можуть стати справжнім відкриттям для поціновувачів атмосфери. Так, не усі знають, що основою перших пристроїв була шкаралупа кокосового горіха. 

Шлях поширення кальяну пройшов через декілька арабських країн. Кожна з них мала вплив на модифікацію та свої внесла свої нюанси у застосування. Країною походження кальянів називають Індію. Потім пристрій перейшов до персів, далій традицію відпочинку перейняли єгиптяни та турки. 

Як же курці отримали сучасний, зручний та практичний пристрій? Якою була історія його появи в Європі та інших континентах? Який сьогодні доступно кальян купити для дому та закладів? 

Кальян: історична довідка

Цікава історія кальяну починається вже з його появи. 

Батьківщиною першої конструкції називають Індію. Прилад мав інше призначення – застосовувався у лікувальних цілях. У ньому змішували наркотичну речовину: гашиш з травами, що формувало дієвий знеболювальний ефект. Лікувальний та незвичний апарат швидко набув поширення й в інших східних країнах. Найбільше відрізнялися варіанти колби: гарбуз, кокос. 

Змінився кальян для мусульман вищих прошарків, його почали забивати речовиною з додаванням фруктової патоки. Цікаво, що для населення середнього класу був доступний тільки чорний тютюн. 

У чоловічого населення Сходу особливий попит мали пристрої для куріння турецького, іранського виробництва. При цьому, жінкам рідко дозволяється курити в компанії. Для чоловіків запрошення провести час із люлькою в руках означало особливе, доброзичливе ставлення, а відмова оцінювалася як непристойний жест, образа. 

У ХІХ столітті кальян з дорогим оздобленням використовують для підкреслення свого статусу. Леді вищого класу навіть мали модну тенденцію – робити фотографії з трубкою в руках. 

Хоча походження кальяну належить східним, арабським країнам, доведено, що найбільше моделей на сьогодні випускають у Китаї. 

Походження кальяну: перші згадки та теорії

Як з’явилася пішла назва “кальян”? Варіантів появи слова декілька. Експерти у своїй більшості на стороні початкового арабського слова “гальюн”. Так називали трубку для куріння. Хоча є інше ствердження, грунтоване на думці, що в арабів не використовують саме це слово, а змінюють його на “шиша”.

Інші версії:

  • У США панує думка, що курильний пристрій вигадали американські індіанці. І кальянні традиції існували задовго до відкриттів Колумба. Це було інше рішення конструкції – водна трубка (dakka). Південноамериканськими племенами вона застосовувалася для розслаблення;
  • Європейська версія – теж має право на існування. Є ряд доказів куріння подібної конструкції вже в шістнадцятому столітті. Прилад за своїм зовнішнім виглядом мав ідентичну форму до сучасного варіанту;
  • нові факти про кальян знайдено при дослідженні печери в Ефіопії. Вчені виявили глиняну кулю для водяної трубки, а на ній залишки попелу гашишу. Датують знахідку чотирнадцятим століттям. 

Поширення кальяну в Європі та інших частинах світу

Східну курильну конструкцію привезли британці на початку минулого століття з Індії. Це дійсно перевірені дані, адже 1858-1947 рік країна була колонією Британії. При цьому на Сході на той час куріння кальяну перетворилося на модну тенденцію, навіть привілей людей вищого соціального прошарку. Індуси, пакистанці та афганці, жителі інших близьких країн кальян став атрибутом солідного статусу. Незвичним лишається те, що з допомогою пристрою вони курили не тільки тютюн, але й наркотичні речовини: опіум і гашиш.

Для європейців на перших етапах було цікаво привозили кальян додому у вигляді сувеніра. Дійсно, оригінальна конструкція могла слугувати елементом декору. Називали його на східний лад – хугга або хука. Ця назва має поширення й досі, навіть застосовується у лого брендів.

Трохи пізніше кальянну конструкцію почали завозити до Німеччини. Туди він потрапляє разом еміграцією сирійців й турків.

Кальянні традиції в Європі спочатку здаються дивними, частково навіть були заборонені. Популярність куріння кальяну як способу відпочинку в Європі почала формуватися на початку 19 століття. Зараз вона посідає особливе місце у житті європейців. 

Ще однією країною, яка пов’язана з кальянною індустрією є США. Часто саме Сполучені Штати називають батьківщиною як кальянного, та і звичайного тютюну. Та все ж в американців куріння кальяну не отримало такої популярності як на сході та в Європі.

Кальян у різних культурах

У різних регіонах конструкція кальяну, способи його використання отримали свої відмінності. Розглянемо найпопулярніші напрямки та особливості.

Символіка та роль кальяну в культурному житті країн Близького Сходу

Жителі східних країн ставляться до кальяну як до важливої частини культурного надбання. Окремі поселення гавіть відносять його до частини релігійних процесів. Для таких приладів характерний традиційний дизайн. Це яскраві кольори та золоті мотиви, декор із дорогоцінного каміння, візерунків, елементи зі шкіри та красивої тканини.

Особливості східних традицій кальянокуріння:

  • тримати шланг лише правою рукою;
  • не передавати трубку, а просто класти на спеціальне блюдце або подушку; 
  • розміщення пристрою лише на підлозі. Сучасний варіант установки на столі неприйнятний;
  • приготуванням та забивкою тютюном займаються лише чоловіки, курять його окремо від жінок. Хоча в наш час це поступово змінюється;
  • більша міцність забиття тютюну, порівняно з легким варіантом для європейців;
  • процес приготування інший: жменю тютюну закидають в чашку, покривають фольгою, додають отвори, зверху розміщують жар. Інколи вугілля кидають на тютюн, що ще більше посилює міцність затяжок;
  • курять пристрій ввечері чи вночі. Але у Пакистані, Афганістані та Тунісі обирають застосовувати пристрій лише вдень;
  • запрошення на домашні посиденьки за кальяном – прояв особливої поваги та доброзичливого ставлення.

Сучасне сприйняття кальяну в західних країнах

Зі збільшенням попиту на кальян європейці почали власне виробництво пристроїв. Продукція отримала свої особливості та відмінності. Це великий асортимент моделей, різної висоти, з лаконічним, мінімалістичним виглядом. Часто металеві елементи з нержавіючої сталі, а колба для кальяна із міцного, стійкого до ударів скла.

Цікава особливість, що на західноєвропейських підприємствах, які виготовляють кальяни та іншу курильну продукцію на керівні посади запрошують вихідців зі східних країн. В результаті вдається поєднати традиційну східну продукцію з нормами, стандартами та еталонами Європи.

Кальян сьогодні

Варіації кальяну та інноваційні технології в його виробництві дають можливість придбати пристрій на будь який смак. Це як високі моделі понад 70 см для великих компаній в закладах та вдома. Або ж компатні пристрої близько 50 см, яким вдалося зберегти відмінні курильні якості. Їх обирають активні курилщики, що люблять брати пристрій з собою на природу, поїздки та подорожі.

Великого поширення набувають кальянні бари. Вони отримали окреме місце в культурному житті суспільства, слугують місцем відпочинку й навіть медитації. У поціновувачів диму часто з’являється бажання поринути в розслаблюючу атмосферу, повторити сеанс. При цьому, тютюнова суміш має різні смаки, що дозволяє щоразу створювати нові враження від процесу. 

Вплив кальяну на здоров’я за сучасними дослідженнями та думками експертів значно менший ніж від сигарет. Головне не застосовувати його по декілька раз на день, пам’ятати за вентиляцію приміщення, та слідкувати за самопочуттям.

Сучасні інтернет-магазини пропонують величезний асортимент кальянів. Це як традиційні моделі східного виробництва, так і лаконічні, але при цьому функціональні та довговічні німецькі, американські, польські та навіть українські моделі. Вони здатні задовольнити запити найвимогливіших курців.

Panasjuk Inna Petrivna

Слідкуй за нами

Не соромтесь, звертайтесь. Ми любимо зустрічатися з цікавими людьми та заводити нових друзів.